¿Adónde va China? de Jean-Luc Domenach

M’acabo de llegir aquest llibre, editat per Paidós (2006) i aquí us passo una mini-review.

És un repàs general més o menys ben fet, amb grans perles molt ben pensades fruit del temps que fa a que es dedica això, però que es queda una mica caducat (2002 edició en francès, 2006 a Spain) i hi ha temes que es toquen molt poc: energia, Asia Central,..

Però té un apartat genial cap al final quan parla de l’estructura estatal de l’estat a la Xina i com ha evolucionat. Apareix un concepte fantàstic que és el de “geopolítica de les províncies” per a fer referència a les competències internes entre elles… (vaja, tot una mica Thurow aquí també) i que m’ha apassionat. Es nota que Domenach ve de Science Po.

També és interessant l’apartat sobre el nou control social de les èlits, com s’exerceix, etc… però potser més fluix el tema de relacions internacionals i com per exemple té molt clar que el Xinjiang és un problema molt més important que el folklòric Tibet.

Fa un bon analisis i amb un punt de vista nou (per a mi) sobre el policy-making i la seva evolució, però l’apartat sobre la corrupció i el nacionalisme els he trobat força fluixos.

Finalment diré que m’ha recordat l’estil de Lucien Bianco? És que hi ha una aproximació francesa pròpia a Xina? Jo diria que sí… i quina és la catalana?

Així doncs, us recomano la seva lectura però per sobre, anant a buscar els bons apartats.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s