Asia Central cap a una cooperació regional més amplia.

Alguna cosa s’està movent en l’equilibri regional d’Àsia Central; i sembla que aquesta vegada és cap a millor. El primer gran pas es va visualitzar després de la cimera informal a Kazkhstan de la CEAC on van assistir tots els líders i en la que Uzbekistàn sembla que està agafant (recoperant?) una centralitat i iniciativa de cooperació fruit de causes internes, regionals i internacionals. Jo diria que Uzbekistán ha decidit apostar per la cooperació regional. Però, aquest impuls també s’entén per la debilitat dels diferents líders.
Nazarbayev sembla dels més consolidats, però la infecció de 72 nens kazaks amb el VIH per culpa d’un error a l’hospital encara poc aclarit ha sigut una notícia esfereidora que ha mostrat els problemes i dèficits que encara té el país més ric i desenvolupat de la regió. La ràpida reacció de Nazarbayev, que ha expulsat al ministre de sanitat i el governador va poder apagar la crisis.
La primera bona notícia regional van ser les bones relacions entre Kazakhstan i Uzbekistan que s’han materialitzat en el famós acord tripartit (amb Gazprom, Rússia) sobre el gas. Ara és el torn de Kyrgyzstan, ja que la nova política exterior del president Bakaiev (debilitat per la intensa oposició interna) está orientada a millorar especialment les relacions amb els seus veins centrasiàtics i Xina. Bakaiev:

“You see that our foreign policy positions on many issues have changed drastically,” he said. “The essence of these changes is that we are putting our national interests first. This explains why we have paid more attention to our closest neighbors — Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, and China. Good relations with our neighbors are part of our security and economic development.”

I en aquest sentit cal destacar les noves relacions d’amistat entre Bakaiev i Karimov. Després dels conflictes amb els refugiats de la massacre d’Andijan (que per cert alguns han mort recentment als EUA de forma estranya) ara sembla que s’ha recoperat bona part de la confiança, i s’han signat acords en molts diferents àmbits. Crec que és una clara bona notícia per incrementar la regionalització: no visats, més punts fronterers oberts, més intercanvi comercial, etc.

Karimov espera que aquests siguin signes suficientment clars per acostarse també a Tadjikistán, com diu Eurasianet:

Uzbek officials were also seeking to send a message to Tajikistan: cooperate with us and you will be rewarded. Uzbek-Tajik relations, chilly since the Islamic radical threat first manifested itself in the late 1990s, have experienced a frost in recent months.

Però Tadjikistan està inmers en plena campanya d’eleccions presidencials i la política domèstica és ara la prioritat. Sembla, però que Rahmanov no s’ha de preocupar per revalidar la victòria (quan un dirigent ha perdut unes eleccions a Àsia Central?).
Líders com Mahmadruzi Iskandarov, Ghaffor Mirzoev i Yakub Salimov están empresonats y el gran líder del PRI, Nuri, va morir l’agost passat i el partit ha decidit no presentar cap candidat i busca una estratégia de major confrontació amb el règim que podria portar a un rebrot de l’islamisme radical a la regió. Per altra banda, dels 6 candidats inicials només un, Rahmanov, s’ha pogut registrar oficialment de moment i només Olimjon Boboev del Party of Economic Reform ha aconseguit el nombre mínim de firmes, que ara estàn essent comprobades.

Molts problemes continuen igual: el gas entre uzbekistan i Kyrgyzstan, medioambientals, etc… Però bé, a diferència d’altres iniciatives anteriors sembla que la lluita contra l’islam no és el principal motor de l’increment de la cooperació regional, la qual cosa ha permès ampliar l’agenda i per tant els beneficis i expectatives de la cooperació.

I Turkmenistan? Això és una altra història que haurà de ser contada en una altra ocasió…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s