La veritable línea vermella

La resposta de Corea del Nord a la resolució 1718 del CSNU ha sigut extremadament dura. Tenint en compte que Japó i Estats Units la consideren força tova (després de les rebaixes de Xina i Rússia), de que no s’inclogués la possibilitat d’utilitzar la força per revisar els cargaments (ha quedat com a voluntari per part dels firmants), de que molts analistes acusin als govern nord-americà de fracàs, de continuar desplaçant la línea vermella (o de sorra), etc… crec que ningú s’esperava la frase: “per a Corea del Nort aquesta resolució és una Declaració de Guerra”. És veritat que ningú s’ho ha près seriosament… avui en dia això de delcarar les guerres ja no es porta… senzillament s’ataca (con nocturnidad y alevosia, veure Iraq) i prou. Però a Corea del Sud ja fan simulacres d’atac i Xina construix un nou mur per si de cas. A mi, la reacció de Corea del Nord em sembla una fugida endavant, posant encara més pressió a Xina i Rússia per a què no acabin implementant la resolució.

Per altra banda, els rumors sobre la possibilitat d’un segon test em sembla que responen també als interessos de Japó i els EUA d’intentar aconseguir un major compromís de Xina. Així doncs, tan nord-coreans com japonesos y nordamericans estàn pressionant a Xina tot radicalitzant la situació.

I Xina està en una situació difícil, té por d’una greu crisi humanitaria a Corea del Nord (no hi ha boicot energètic, que seria el final definitiu del règim), de tensar les relacions amb Japó i EUA i encara més d’una guerra a Corea. Per això ha aprobat la resolució i encabat la va començar a criticar, mentres que al mateix temps ha començat a preparar-se per a contenir un possible allau de refugiats.

Aquest mur és un gran símbol de l’aïllament de Corea del Nord. Ja se que tot i estar vivint un procés globalitzador en el món cada vegada trobem més murs: els EUA-Mèxic, Israel-Palestina, Ceuta-Marroc, les corees, etc… per bloquejar els desplaçaments de població, però Corea del Nord és l’únic país que té (pot tenir) un doble mur!!!

Fa 50 anys per allà passaben els “voluntaris” xinesos (equipats pels soviètics) que anaben a ajudar els seus camarades de Corea del Nord contra la invasió imperialista (Nacions Unides, liderada per EUA). Fins i tot un fill de Mao va morir en aquesta guerra terrible. Avui, Xina i Rússia formen part del CSNU (la URSS en aquells anys l’havia boicotejat) i han firmat una resolució contra Corea del Nord. Així doncs està més sola que mai o, mirat d’una altra manera, té més llibertat de moviments que mai. Corea del Nord abans estava engaged al bloc soviètic, actualment és un Estat free-lance i per tant el seu comportament internacional és menys previsible.

Fa 50 anys ni els EUA ni Xina volien una guerra a Corea, estaben massa enfeinats recoperant-se de la Segona Guerra Mundial però la decisió quasi unilateral de Corea del Nord els va portar a la guerra per culpa de les seves respectives aliances. Ara la situació és semblant en part, abans EUA tenia la teoria del dominó comunista (Eisenhower), ara la del dominó nuclear, abans ni Stalin ni Rhee van consultar a Mao per decidir la invasió de Corea del Sud (de fet hi ha dubtes de que Rhee inclús tingués el permís explícit d’Stalin) ara Corea del Nord no dóna explicacions a ningú per fer proves nuclears o “declarar la guerra”.

Aquesta vegada Kim Jong-il no té un Stalin o un Mao a qui consultar, ni tampoc a qui demanar ajuda per si té un error de càlcul com el seu predecessor. Però per altra banda, Kim sap que, tot i el què diguin, la única acció que podria provocar la reacció militar seria un atac militar. Així doncs Pyongyang (com Teheran) se sent segur per a fer el què vulgui dins les seves fronteres (tests inclosos) i provocar a nivell internacional, mentres no trepitgi la veritable línea vermella.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s